LISSE - Het Centrum voor Jeugd en Gezin Lisse (Grachtweg 38) organiseert voor het eerst een serie van drie gratis lezingen onder de noemer Positief opvoeden volgens Triple P. Deze zijn gepland op de donderdagen 19 april, 24 mei en 31 mei (20.00 tot 22.00 uur). 'Je kind wil 's nachts niet slapen, je zoon heeft driftbuien of je dochter voelt zich buitengesloten', bericht Thalia Romani de Wit, coördinator van het CJG-opvoedcursusbureau.
↧
Lezingen over positief opvoeden bij CJG Lisse
↧
Training voor ouders: Positief opvoeden van Pubers
Weleens in conflict met je puber? Vind je het lastig om altijd positief te blijven? Heb je behoefte aan tips en feedback over de opvoeding van je puber(s)? Meld je dan aan voor de training 'positief opvoeden'. Dit nieuwtje bevat foto's
↧
↧
Diversiteit in gezinnen, diversiteit in opvoeden?
MOVISIE is op zoek naar homogezinnen en heterogezinnen die online een vragenlijst willen invullen. Aanleiding is een onderzoek naar het verschil in opvoeding tussen homo-ouders en hetero-ouders dat MOVISIE onlangs startte in samenwerking met het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) en de Universiteit van Amsterdam (UvA). Wat voor vragen hebben ouders als het gaat over de opvoeding van hun (jonge) kinderen.
↧
Activiteiten rondom nationale Dag tegen Pesten
PIJNACKER-NOOTDORP - De gevolgen van pesten kunnen voor kinderen groot zijn; zij dragen deze gevolgen vaak tot ver in hun volwassenheid met zich mee. Tegenwoordig wordt er niet alleen op school of op straat gepest, maar ook steeds meer via social media. Het Centrum voor Jeugd en Gezien (CJG) organiseert daarom rond de Nationale Dag tegen het Pesten, op donderdag 19 april, allerlei activiteiten.
↧
Quasimam, aanwaaimoeder of toch stiefmoeder
(ACHTERGROND) Het is geen fijne titel, die van stiefouder. Wie een relatie aangaat met iemand die al kinderen heeft, noemt zich graag anders. Met dank aan sprookjes als Assepoester waarin de stiefmoeder een gemeen loeder is. Alternatieven zijn er genoeg, zo blijkt uit de tientallen reacties die deze krant ontving na een oproep. Aanleiding is de nationale Stiefmoederdag, vandaag in Houten. Zo veel stiefouders, zo veel synoniemen, zo lijkt het.
↧
↧
Contact met moeder houdt dochter op rechte pad
Meisjes vertonen vaker crimineel gedrag als zij mentale gezondheidsproblemen hebben, hun moeder een lakse opvoedstijl heeft of zij een slechte relatie met hun moeder hebben. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Thessa Wong.Hoe meer een moeder op de hoogte is van wat haar puberkind bezighoudt en hoe minder delinquente vrienden een puberdochter heeft des te kleiner is de kans dat zij crimineel wordt.
↧
Ligt meisjes- en jongensgedrag vast in het brein?
Een jongen lijkt geboren om te rennen en te vechten en een meisje om te kleuren en met poppen te spelen. Liggen meisjes- en jongensachtige voorkeuren vast in het brein? Zijn we voorgeprogrammeerd? Of heeft de omgeving, zoals opvoeding, school, buurt en religie, ook invloed op ons brein? Lydia Krabbendam, hoogleraar onderwijsneuropsychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, beantwoordt deze vragen morgen in haar oratie Niemand stapt tweemaal in dezelfde rivier.
↧
Alcohol, drugs, gamen. Bijeenkomsten voor ouders in Leeuwarden
Alcohol, drugs en gamen. Tips voor ouders en opvoeders Hoe maak ik alcohol en drugsgebruik bespreekbaar met mijn kinderen? Welke manier van opvoeden sluit aan bij het stellen van grenzen bij mijn pubers als het gaat om gamen en roken? Op deze en andere vragen gaat Verslavingszorg Noord Nederland (VNN) dieper in tijdens de oudercursus van drie avonden. Als het gaat om alcohol en drugs vinden ouders het vaak lastig om regels en grenzen te bepalen.
↧
Ouders kennen risico drinkende puber niet
Kinderhersenen zijn gevoeliger voor alcoholschade. Vooral onder de 16 jaar. Toch denkt bijna de helft van de ouders daar anders over. Ouders zijn niet voldoende doordrongen van de gevolgen van alcoholgebruik bij jonge kinderen. Zo denken veel ouders dat kinderen onder de 16 best mogen beginnen met alcohol proeven. Maar ook regelmatig drinken onder de 16 is prima, zo vond één op de drie ouders met kinderen onder de 16.
↧
↧
CJG Haarlem start gratis cursus Positief opvoeden pubers
Haarlem - De laatste jaren krijgen pubers en hun brein de volle aandacht van wetenschap en onderzoek. Hieruit blijkt dat pubers om een speciale benadering vragen. Veel ergernissen en ruzies tussen ouders en hun kinderen in de pubertijd kunnen voorkomen worden, als ouders meer weten over pubers en pubergedrag en hoe zij daar als opvoeder mee om kunnen gaan. Het centrum voor Jeugd en Gezin Haarlem organiseert voor deze ouders de cursus Triple P.
↧
Nieuwe CJG opvoedcursussen starten in mei
24-04-2012 LEIDEN - In mei starten nieuwe opvoedcursussen en themabijeenkomsten vanuit het CJG waar opvoeders terecht kunnen met allerlei vragen. Voor vragen over opvoeden en opgroeien, van groot tot klein, voor iedereen is er wel iets. Want iedere leeftijd kent zijn eigen bijzonderheden en dilemma's. Het Centrum voor Jeugd en Gezin organiseert in de regio Zuid-Holland Noord cursussen, themabijeenkomsten en lezingen over onderwerpen die bij het opvoeden van kinderen een rol spelen.
↧
Driftig kind? Tips voor de opvoeding
1. Basisregels Maak vijf positieve basisregels. Bepaal welke dingen je belangrijk vindt, bijvoorbeeld dat er niet geschreeuwd wordt in huis. Vorm dit verbod in een positieve gedragsregel: Praat zachtjes in huis. Herhaal de regels zo vaak mogelijk en beloon je kind als hij of zij zich eraan houdt. Negeer negatief gedrag en straf als het nodig is, bijvoorbeeld als belangrijke regels overtreden worden.
↧
Website Centrum voor Jeugd en Gezin regio Nijmegen
Voorheen acht websites, maar vanaf 23 april 2012 één overzichtelijke website voor de Centra voor Jeugd en Gezin in de regio Nijmegen: www.cjgregionijmegen.nl. Op de nieuwe website heeft iedere aangesloten gemeente* een eigen plek met informatie over opvoeden en opgroeien. Hier vinden bezoekers informatie over themabijeenkomsten, opvoedspreekuren, cursussen en nieuws uit de eigen gemeente.
↧
↧
Informatie over te dikke kinderen
Het Centrum voor Jeugd en Gezin Horst aan de Maas houdt op donderdag 10 mei in de bibliotheek van Horst en dinsdag 22 mei in de bibliotheek van Venray informatiebijeenkomsten over te dikke kinderen. Drie thema's staan centraal tijdens de informatiebijeenkomsten: voeding, beweging en invloed (mede)opvoeders. De bijeenkomsten beginnen om 19.30 uur en eindigen om 21.30 uur. Inschrijven kan via http://www.mijncjg.nl/.
↧
Cursus positief opvoeden van pubers
HAARLEM - Het Centrum voor Jeugd en Gezin Haarlem organiseert 15 mei een gratis cursus positief opvoeden van pubers. De laatste jaren krijgen pubers en hun brein de volle aandacht van wetenschap en onderzoek. Hieruit blijkt dat pubers om een speciale benadering vragen. Veel ruzies en ergernissen tussen ouders en hun kinderen kunnen verkomen worden als ouders weten hoe zij met het gedrag van hun puber om moeten gaan.
↧
Lezing: Is research ons een zorg?
Onderstaande lezing is uitgesproken op 12 april jl. door Arga Paternotte (adviseur van Balans) op het afscheidssymposium van kinder-en jeugdpsychiater professor dr. Ruud Minderaa, hoogleraar bij het UMC Groningen. Is research ons een zorg? Doe je als ouder dapper mee aan onderzoek voor de kinder- en jeugdpsychiatrie. Heb je er regelmatig een vrije dag en een hele reis voor over om je kind allerlei rare testjes te laten doen.
↧
'Hij draait gewoon mee in het gezin'
MILL - De pleegzorg in Nederland kampt met een nijpend tekort aan pleeggezinnen, al dan niet voortkomend uit het gebrekkige imago dat de pleegzorg heeft. Toch zou de familie Keijzers uit Mill niet anders meer willen. "Ik heb nog geen dag gedacht: Waar ben ik aan begonnen?", aldus Wanda Keijzers. Familie Keijzers uit Mill. (foto: Jacques Verschuren) Niet lang na de geboorte van hun tweede zoontje begon het bij de familie Keijzers opnieuw te kriebelen. "Maar geen eigen kindje.
↧
↧
Marina van der Wal over puberteit
HOOFDDORP - Marina van der Wal spreekt maandagvond 11 juni aan de Kruisweg over het opvoeden van en communiceren met pubers. Zij doet dit in huiswerkinstituut Studiekring. Van der Wal is co-auteur van Het enige echte eerlijke puberopvoedboek en zelf moeder van twee pubers. De toegang is gratis en opgave voor de avond is gewenst, maar niet verplicht. Meer informatie: www.studiekring.nl of www.marinavanderwal.nl.
↧
Minder brutaliteit en vechtpartijen door Alles Kiddzzz-training
Een korte training van acht sessies is voldoende om het agressieve gedrag van kinderen van een jaar of tien tot aanvaardbare proporties terug te brengen. Dat concludeert de Utrechtse promovenda Sabine Stoltz op basis van onderzoek bij 264 kinderen op 48 scholen naar het effect van de Alles Kidzzz training. Waarom dit onderzoek? "Naar schatting één op de tien tot twintig kinderen op de basisschool gedraagt zich met grote regelmaat agressief.
↧
Nieuwe publicaties Moeders informeren Moeders
25 mei 2012 In het kader van het project Moeders informeren Moeders (MIM) zijn bij het Nederlands Jeugdinstituut twee nieuwe publicaties verschenen. Binnen MIM bieden ervaren moeders als vrijwilliger opvoedingsondersteuning, informatie en een steuntje in de rug aan moeders van met name een eerste kind. Beide publicaties zijn tot stand gekomen met financiële ondersteuning van ZonMw.
↧